Екшън камера Garmin VIRB и VIRB Elite

Има моменти, които всеки от нас би се радвал да сподели със своите близки и приятели. Хората като нас занимаващи се с екстремни спортове знаят добре колко е трудно да се снима точно онзи миг, за който после има много за разказване. На въпроса, а къде беше най-страшно..? Обикновено отговорът е: „където няма снимки..!“ Но желанието да бъдат записани специалните мигове винаги го е имало. През годините много от нас експериментираха и пробваха всякакви решения с различен успех.

Още през 2000-та година, когато започнах да карам активно ендуро мотоциклет по-родните планини се появи желанието ми някак да споделя уникалните усещания. Това бяха времена, когато беше на мода MiniDV и предлагаше възможно най-доброто съотношение между размер, качество и цена. За съжаление на нито един производител не му беше хрумнало да направи водо, прахо и удароустойчивa камера и трябваше да се импровизира. След много обикаляне по родните магазини и интернет, избрах камера с възможност за запис от аналогов вход и външна охранителна камера тип патрон.

 

image_4531

 

Не знам как са обличали рицарите едно време, но в ендурото липсата на пажове е голяма драма. Сега като се връщам назад, това че не се обесих с десетките кабели по мен е сериозен успех. Камерата седеше в алуминиева кутия увита в пликове, а на касетките се записваха максимум по 60 минути видео и се налагаше да нося кутия с 10 касетки на дългите преходи.

Девет години по-късно Сони пуснаха на пазара модел HXR-MC1, който наистина предлагаше стабилизиран образ с качествен FullHD 50i запис на видео за “скромната” сума от 5700 лв, която стана следващият ми спътник в екстремните преживявания.

 

image_4533

 

Неудобството от много кабели се смени със само един кабел, но за сметка на това на главата ми вече имаше доста по-тежка камера спрямо охранителната, особено ако сложех и приставката за по-широк ъгъл на снимане.

Годините си минаваха и все повече производители се ориентираха към пазара на екшън камери, но така и не намерих нещо, което да ме накара да сменя моята вярна HXR-MC1 камера до появата на Garmin VIRB.

 

image_4534

 

 

image_4564

 

Първоначално бях скептично настроен. Бях тествал какво ли не, но качеството на изработка, времето, което може да се снима с една батерия и качеството на видеото бяха факторите, които всеки път ме отказваха от ъпгрейд.

Гармин е добре известна фирма за GPS устройства. Аз, а и много други хора през годините сме използвали Гармин устройства и времето е показало тяхната здравина и надеждност. Годините и опита научиха фирмата как да прави мобилни устройства, на които да може да се разчита в сложни условия. През ръцете са ми минали десетки модели и концепции на GPS-и на Гармин и когато разбрах, че фирмата е решила да навлезе и в пазара на видео камерите определено бях много заинтригуван. Става въпрос за два модела Garmin VIRB и Garmin VIRB Elite, които имат следните общи характеристики:

1080p FullHD видео запис с 16 мегапиксела CMOS сензор и възможност за обръщане на картината на 180? при монтаж на камерата надолу с екрана.
1.4” екран (без подсветка), но идеално виждащ се на светло.
Зареждаща се 2000 mAh литиево-йонна батерия с възможност за смяна с друга (продава се отделно), която издържа близо 3 часа видео запис в FullHD режим. За собствениците на Garmin Montana (като мен) и Monterra има добра новина! Батериите са съвместими и може да се ползва GPS-а като зарядно устройство, ако има включено външно захранване!
Водоустойчивост до 1м за максимум 30 мин (IPX7). Отделно може да се закупи кутия, която издържа да 50 метра.
Възможност за управление на видео запис и снимки чрез ANT+ радио комуникация, съвместима с повечето нови туристически и спортни устройства на Гармин. Възможно е свързването на няколко VIRB камери и управлението на видео записа и снимките да стават само от една камера.
Работна температура от -15С до +60С

VIRB Elite има следните допълнителни функции:

+ вграден GPS, който записва следа, която по-късно може да се наложи върху видеото.
+ може да бъде командвана през WiFi със софтуер за Android или iPhone.
+ вграден акселерометър показващ натоварването в G по Х, Y и Z.
+ вграден барометричен алтиметър, изключително полезен при скачане с парашут.
+ ANT+ комуникации с външни сензори (пулс, каданс, сензор за външна температура и др.), които се записват заедно със следата от GPS-а.

Горните характеристика са част от функции, които предлага VIRB. Продължавам с по-детайлно описание какво може това малко чудо на техниката.

В кутията са включени две бази с двойна лепенка, едната обла за закрепване на каска, другата права, две рамена, едното, от които е „усукано“ на 90?, рамо за закрепване на база от GoPro, батерия и MiniUSB кабел, чрез който се зарежда камерата към всяко USB зарядно с достатъчен ток. MicroSD карта не е включена в комплекта и камерата не може да функционира без нея, защото няма вградена памет. VIRB изисква MicroSD карта клас 10 или по-бърза!

 

image_4566

 

Видео Характеристики

VIRB може да записва видео, което според настройките ще се произведе в последствие с различна скорост. Освен нормалното видео, където една секунда запис е развна на една секунда видео, VIRB може да записва забавено видео и много забързано, така нареченото тайм лапс видео, където часовете се превръщат в минути или секунди в зависимост от настройките. Всички режими записват прогресивно видео, т.е. всеки кадър носи пълна информация подобно на снимка. Ето кратко описание на отделните режими:

1080p@30fps: FullHD 16:9 с резолюция 1920х1080 с 30 кадъра за секунда. FullHD е много тежък режим, който освен с размера на видеото (със звук) от 8-9 гигабайта за час, тежи и при обработката след това. Ако не е проблем картовото и дисково пространство, това е препоръчителният режим на снимане. Плюсовете са максимален детайл, възможност за използване в телевизията и възможно приближаване при редакция, когато изходният формат е с по-малка резолюция.

960p@48fps: TallHD (високо HD) 4:3 с резолюция 1280х960 и 48 кадъра за секунда. Режимът е подходящ ако се планира да се забавят моменти от видеото при пост-обработка. Отрязването на двата края от ляво и дясно също намаляват изкривяванията от широката оптика. Размерът на видеото (със звук) е около 8 гигабайта на час.

720p@60fps: FastHD (бързо HD) 16:9 с резолюция 1280х720 и 60 кадъра за секунда. Режимът е още по-подходящ ако се планира да се забавят моменти от видеото при пост-обработка. Размерът на видеото (със звук) е около 7.5 гигабайта на час.

720p@60fps: Slow Motion HD (1/2 забавено HD) 16:9 с резолюция 1280х720 и 60 кадъра за секунда, но забавено два пъти. Реално видеото е 720p@30fps. Размерът на видеото (без звук) е около 3.7 гигабайта за час изходно видео или около 7.4 гигабайта за час снимане. Всеки час снимане произвежда два часа видео. Главният недостатък е липсата на звук, но при подобен режим на снимане това е неизбежно.

848×480@120fps: Super Slow Motion (1/4 забавено) 16:9 с резолюция 848×480 и 120 кадъра за секунда, но забавено 4 пъти. Размерът на видеото (без звук) е около 1.76 гигабайта за час видео или около 6.64 гигабайта за час снимане. Всеки час снимане произвежда четири часа видео. При нормално възпроизвеждане при 30 кадъра за секунда може да се забележи и най-дребната промяна при примерно плискаща се вода или летящи кал и камъни, без да има накъсване на видеото.

720p@30fps: Economy HD (икономично HD) 16:9 с 30 кадъра за секунда.Това е един от най-често ползваните режими при дълги пътувания, където паметта почти винаги не стига. Размерът на видеото (със звук) е около 3.8 гигабайта за час.

1080р Time Lapse: 16:9 с резолюция 1920х1080 и възможност за снимане на един кадър (тридесет кадъра правят една секунда) на всеки: ?, 1, 2 , 5, 10, 30 или 60 секунди.

Ето колко изходно видео ще получим за един цял ден в различните режими:

image_4536

Таймлапс фотографията до скоро беше много трудоемко занимание. Хиляди снимки се обединяваха с в софтуер, за да направят видео. Garmin добре са се сетили да опростят невероятно много процеса, записвайки директно видео.

Ето как изглежда едно таймлапс видео.

Видимо поле и стабилизация

VIRB има 4 режима на видимо поле; Wide (широк), Zoom1, Zoom2 и Ultra-Zoom(най-приближен). За съжаление от четирите режима, само в Ultra-Zoom работят корекцията на изкривяванията на образа и стабилизатора на картината, които за мен са един от най-големите плюсове на камерата.

Ultra-Zoom се равнява на 17мм обектив при 35мм филм, което е доста широко и за повечето приложения е подходящ режим. Колкото по-широка е картината, толкова повече изчезват далечните обекти и се превръщат на точки. Ето видео и няколко снимки показващи различните режими и изкривяванията на оптиката.

При натискане на бутона за снимка, ако не се записва видео в момента се използва целия сензор, който очевидно е 4:3.

При натискане на бутона за снимка по време на запис на видео, снимката става с резолюцията и видимото поле на видеото.

VIRB Picture

Режим Wide (широк):

VIRB Picture

Режим Zoom1:

VIRB Picture

Режим Zoom2:

VIRB Picture

Режим Ultra-Zoom:

VIRB Picture

Взимайки под внимание наличието на екран, който ми позволява точно да наглася посоката на камерата, най-често ползвам Ultra-Zoom, за да получа правилна стабилизирана картина и да избегна главоболието после при гледане.

 

Видео качество

Естествено при избор на видео камера, видео качеството е едно от най-важните характеристики, които гледаме. Garmin и тук са се представили отлично, за което освен добрия сензор, прекрасната оптика и предната стъклена леща допринася и софтуерното управление в реално време. Искам да обърна специално внимание на предната предпазна леща, която е от стъкло и няма да се надере лесно от бърсане в движение, както често се получава в екстремните спортове. Случайно я тествах и на удар в диференциал на джип без проблем.

За разлика от конкурентите си, Garmin са взели две много мъдри решения, които в почти всички случай са допринесли положително. Според възможностите на модерната оптика и сензори всичко е въпрос на компромиси. Повечето от нас, които са се занимавали с фотография знаят, че когато искаш да има детайли в светлото небе, трябва да се лишиш от детайли в тъмните части ако снимката е с голяма динамика. Като прибавиш към горното и широкият обектив, който много често хваща огромна част от небето и проблема става още по сериозен, а именно, че при много светло небе, почват да изчезват детайли в сенките. VIRB много технично игнорира светлото небе, запазвайки детайла там, където е най-важен, като толкова добре го прави, че за близо двата месеца тестове със стотици часове видео само веднъж се обърка за 2 секунди и „изгори” кадъра. Естествено не винаги небето е прегоряло, а само когато динамиката е по-голяма от възможностите на сензора.

VIRB Picture

Другата хитрина, която са направили, е, че видеото е с много голяма „скорост на затвора”. Всяка секунда е съставена от последователно направени 30 отделни снимки/кадъра. Въпросът е тези снимки с каква скорост са снимани. Ако е 1/30-та от секундата, както логично бихме предположили, видеото ще е доста размазано и няма да има детайл в бързо движещите се обекти като плискаща вода, летящи камъни, въртящи се гуми и др. Вдигайки скоростта на затвора Garmin VIRB хваща невероятен детайл във всичко! Вижте следващите клипове и преценете сами:

За съжаление както знаем безплатен обяд няма и цената, която плащаме за бързата скорост на затвора, е, че образа трепери при снимане в зала с луминесцентно или друго осветление с променяща се светлинна характеристика (поради 50-те Hz променливо напрежение).

Видео на хокей:

Различни режими на пускане/спиране на видео запис и снимки

Един от най-досадните проблеми с конкурентни камери, които съм тествал през годините е това, че не е ясно снимаш ли в момента или не. Има копче за пускане на камерата и след това, ама трябва да се изчака малко, се натиска и копчето за снимане. Чуват се звукови потвърждения, които при моторните спортове не се и чуват. В крайна сметка често записваме паузите, а не екшъна. Garmin наясно с този проблем са сложили копче плъзгач, което ако е напред записва, ако е назад не записва независимо дали е включена камерата или не. В зависимост от това дали е включен VIRB или на старта на запис на видео е с 2 секунди забавяне след плъзгане на копчето или 12 секунди ако камерата е била загасена! Така, че пак трябва да избираме дали ни е важно да пестим батерията или да сме винаги готови за бързо снимане. Плъзгачът ползва магнит и по никакъв начин не компрометира водоустойчивостта на камерата. VIRB може да бъде пуснат да записва дистанционно през телефон, GPS, спортен часовник или друг VIRB.

image_4543Единственият минус на това копче, е, че при прибиране в джоб може да се плъзне и да записва вътре в джоба, което ще доведе до слаба батерия в някакъв момент. Естествено четейки това ревю, ще знаете за този евентуален проблем и внимавайки вероятно няма да се стигне до пропуснати моменти поради „липса на ток”. Да не говорим, че при всички камери съществува риск от инцидентно пускане, когато е в джоба.

Що се отнася до снимането на снимки, VIRB си има отделен изпъкнал бутон за това, който се напипва лесно дори и с ръкавици. Трябва обаче да е включена камерата, за да работи бутона за снимки.

image_4544Автоматично стартиране и спиране на видеото (само VIRB Elite)

VIRB Elite има два режима за автоматично пускане и спиране на запис използвайки GPS-а.
Първият е при движение, който пуска камерата на запис малко след като усети движение и я спира малко след като се усети, че си спрял. [s1]
Вторият е така наречения Ски Режим, в който VIRB пуска камерата само когато усети движение надолу. Когато се движиш с лифта нагоре по баира се досеща, че си с лифт и не я пуска.

По-интересна и почти винаги използвана от мен функция на VIRB е така нареченият Loop Mode, режим, в който се задава колко минути да пази от видеото след изключване на записа. Винаги са ми тежали часовете запис, в които някъде се крие 5 секунди момент, за които си заслужават всички 32 гигабайта запис. Вместо да търсиш игла в купа сено, VIRB са направили режим, в който задаваш 5, 10, 20 или 30 минути и при изключване на записа остава само толкова видео назад. Това ти позволява като се случи нещо интересно и малко след това изключиш видеото да запазиш само толкова колкото си задал в настройката (най-често ползвам 5 или 10 мин).

Loop режима също така може да бъде полезен ако се ползва VIRB за запис при шофиране в кола с цел доказване на невинност при ПТП. Камерата записва много добре, дори на тъмно.

Тайм Лапс видео през нощта (камерата „вижда“ по-добре от мен при заслепяване от насрещните фарове!):

ANT+ и VIRB/VIRB Elite

Много спортни и туристически устройства на Гармин поддържат ANT+. За по-старите модели поддръжката на VIRB се появи чрез софтуерно обновяване.

Представете си, че сте сложили няколко камери на джип, лодка, джет, колело или дори на вас. Ако трябва всеки път да ги пускате и спирате всичките това ще се превърне в голяма хамалогия, особено ако камерите са и трудно достъпни. Гармин са се сетили за това неудобство и са дали възможност няколко камери да се свържат заедно, като една от всичките камери е главна и активира останалите. Дори е възможно главната камера да се задейства дистанционно! Ако сте в джип примерно и сте сложили две камери отвън, една да снима напред и една назад, можете чрез ANT+ съвместимият си Garmin GPS да задействате, без да излизате от колата.

Екран от Garmin Montana 650:

image_4550
Приятно ме изненада факта, че няма допълнително забавяне при пускане на камерата чрез ANT+.

Притежателите на VIRB Elite могат да свържат към устройството и допълнителни ANT+ сензори предлагани от Гармин, информацията от които също се записва и може да се вкара във видеото чрез безплатната програма VIRB Edit. Дори има информация в интернет за успешно свързани power сензори (измерващ натоварването) на други производители.

image_4552

Притежателите на VIRB също могат да ползват информация от допълнителни сензори ако имат някой от спортните GPS-си, часовници или туристически уреди поддържащи сензорите. Това става възможно чрез синхронизация на данните от GPS-а и видеото по време в програмата VIRB Edit.

WiFi и VIRB Elite

Щастливците с VIRB Elite освен пускане и спиране на видеото и активиране на снимка, могат да видят накъде е насочена камерата използвайки своя Android или iPhone телефон и WiFi връзка.

Ето как изглежда на iPhone:

image_4553

За съжаление при старт на видео запис видео образа изчезва, но остава да мига червена лампа индикираща, че VIRB снима в момента.

Всички настройки на камерата са достъпни на екрана на телефона за по удобна настройка.

image_4555

Екран и менюта

Камерата VIRB е снабдена с 1.4″ Chroma дисплей, на който много удобно могат да се променят всички настройки в менюта и под менюта чрез бутоните нагоре/надолу, ОК/избери (бутона за снимка) и обратно (ON/OFF бутона). Отделно могат да се разглеждат вече заснетите видеа и снимки, да се види оставащо време за запис на картата и статуса на батерията.

При VIRB Elite допълнително може да се получи информация за статуса на GPS сигнала, връзката с различни сензори, трип данни, данни от акселерометъра, нивелир за правилно хоризонтиране и графа на промяната на надморската височина.

Дисплеят далеч не е толкова ярък и цветен, колкото на снимките, но въпреки това се вижда достатъчно добре и върши прекрасна работа.

image_4561

Корпус

Garmin са направили доста добър гумиран корпус, който дори без стойка може да се сложи върху таблото на колата, без да се хлъзга при завой. В задния си край отгоре има гумен капак пазещ двата порта, micro HDMI и mini USB. Капака добре приляга, но при търкаляне може и да се отвори, което не е толкова притеснително имайки предвид, че Гармин винаги заливат буксите от вътре и няма опасност да влезе влага и прах през тях. Под капака има възможност за закрепване на осигурителна връзка, каквато за съжаление не върви в комплекта.

image_4557

Стойки и методи за закрепване

Когато говорим за стойки и закрепване на екстремни камери, винаги прибягвам до свински опашки, хеви дюти 3М велкро и понякога дори Duct tape. Колкото повече – толкова по-добре.

Системата, чрез която VIRB се закрепва за стойката е доста по-добре измислена от конкурентните решения. Натискайки инцидентно някой от двата бутона не освобождава камерата докато не се натиснат и двата. Първоначално малко трудно щраквах камерата в гнездото, но за 3-4 сваляния и слагания свикнах.

image_4569

image_4560

За съжаление това е единственото нещо, което ми харесва. Гармин са имали желание да елиминират част от проблемите на конкурентите, а именно разместването на камерата при по-силен удар от клони или други предмети и са сложили малки зъбчета, които да не позволяват разместване след затягане на сглобката. Затягането между две рамена става посредством болт с пластмасово чело, който притиска едното рамо към другото и зъбчетата им влизат едно в друго. Интересното е, че рамената имат само една повърхност, на която лягат и това не ми изглежда много надеждно.

image_4558

Отделно тези зъбчета са доста на рядко и правят стъпката на въртене прекалено голяма.

Базовото захващане се върти през 11.2?, което е приемливо имайки предвид колко е широка камерата. Останалите рамена през 18?, което в някой случай се пада или високо или ниско. Трябва много да се внимава къде точно ще се залепи на каската или на мотор базата с двойна лепенка, като, преди да се залепи трябва да се прогони конфигурацията от рамена и наклона им. За съжаление това в някой случай е трудно, поради факта, че примерно мотористите и колоездачите никога не сме наясно колко точно е наклонена главата с каската по време на каране. Естествено камерата записва доста широко и малки грешки не са фатални, но 18? предполага грешка до 9?, което не е толкова малко.

Другият сериозен минус, е, че при наличието на боклуци като пръст и малки камъчета между зъбчетата, сглобката не приляга пътно и привидно стегнатата камера се оказва съвсем скоро разхлабена и подскачаща с риск да се загуби. Ползването на осигурително въженце е силно препоръчително при тези устройства, дори и да не съществуваше горният проблем.

И последният най-безобиден, но досаден проблем със стойките на VIRB е това, че трудно се отвиват. При базата проблема се появява, след като се напълни с кал. Резбата на затягащата голяма гайка става като залепена и много трудно се отвива. Преди повторно завиване трябва да се изчисти добре.

image_4559

Малките овални стегалки на рамената са с много малък диаметър и трудно се затягат и отвиват. Винаги има леко движение на рамената в сглобките между две рамена, което всява притеснение и желание да се опираме да затегнем още малко.

Гармин са се погрижили за най-различни видове монтиране и не отстъпват на конкуренцията.

Ето моят избор:

image_4565

image_4562

image_4563

Кутията за гмуркане, идва с индикатор за влага и влаго-поглъщащи таблетки, които могат да се изсушават във фурната и да се ползват отново.

image_4567

Предстои тестване на кутията качеството на снимане под вода, които ще бъдат добавени в ревюто.

Безспорно най-безполезната стойка, която си купих е жилетката на гармин. Конкурентните фирми монтират камерата пред гърдите. Вероятно поради формата на VIRB Гармин са решили да я сложат на рамото. Освен ако не харесвате да виждате собственото си лице на 1/4 от снимката, няма как да ви допадне това място. Още по-зле става ако се сложи и каска. При снимане назад видеото изглежда нормално.

image_4568

Заключение

Garmin VIRB и VIRB Elite значително вдигат летвата на качеството на видеото, изработката и функционалността на екшън камерите. Garmin изключително добре са комбинирали функционалността на туристическите и спортни си GPS устройства, сензорите и новите камери с екран, получавайки уникална функционалност невиждана до сега на пазара. Създавайки лесен и интуитивен софтуер за редактиране на видео и предоставяйки го безплатно Garmin затварят кръга предлагайки цялостно решение на изключително конкурентна цена.
Положителни качества на Garmin VIRB

 • Отлично качество на видеото.
 • Възможност за монтиране на обратно.
 • Стъклена предпазна леща устойчива на одрасквания.
 • Аеродинамичен корпус.
 • Плъзгащ се бутон, който активира режим на снимане независимо дали е пуснато устройството или не.
 • Възможност за снимане на снимка по всяко време (стига да е пусната камерата) със самостоятелен бутон за снимка удобен за натиск дори с ръкавици.
 • До три часа FullHD видео с една батерия.
 • Вграден Time Laps режим снимащ видео.

Какво бихме желали да е по-добро

 • Възможност за монтиране настрани (със завъртане на 90?).
 • Система стойки, която не ограничава движението с минимална стъпка от 18?.
 • Жилетка с монтаж на камерата пред гърдите.

 

 

Събин Коларов

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *