Хималайски тест на VIRB XE

Хималайски тест на VIRB XE

Боян Петров

Като един предимно самотно катерещ височинен алпинист, всичко което искам да сложа в раницата го претеглями преценявам поне по три пъти дали наистина ми трябва или не. Екшън-камерите са супер изкушение, защото са по-леки, защото новите модели все повече се доближават като електроника до нормалните турбосапунерки и защото гладът за качествено видео става все по-голям.

По време на експедициите ми в Хималаите и Каракорум през 2014 г. снимах движението си по трекингите с GoPro Hero 3+ Black. Като един дългогодишен фотодокументалист ми трябваше не малко време, за да превключа от статиката на снимките в динамиката на видеото. За пет месеца в планините, заедно с кадрите от една нормална компакт-камера, заснех достатъчно суров материал, от който успяхме да сглобим един доста приличен 80 минутен филм- „3х8000“.

Докато планирах следващите експедиции ясно осъзнах, че ако искам да съм в крак със съвременното приключенско кино, без хубава екшън камера не може и не трябва да се ходи на експедиция. Там се случват какви ли не неща, които е грехота да не запечаташ. Повечето са бавни, статични и предвидими. Имаш достатъчно време, за да извадиш камера, да се позиционираш, да кадрираш, да фокусираш и спокойно да снимаш достатъчна дължина. Има обаче и много бързи, внезапни и супер неочаквани моменти, в които освен бърза ръка ти трябва и бърза камера, която зацепва най-много до 2-3 секунди след натискане на копчето. Това е нишата на екшън-камерите.

 

 

Пазарът на тези камери се развива главоломно през последните 4-5 години. Компаниите вадят все по-добри модели, с все по-добра оптика, електроника, кейсове и закрепвания. Конкуренцията е добре дошла за наси вече имаме поне няколко налични варианта в магазините за екипировка и електроника.

 

press-v2

Приех с интерес предложението на Garmin България да тествам топ моделът им, екшън камерата VIRB XE. Преди за започна ще уточня, че не карам downhill колело, не летя, не гмуркам, не пускам реки, не тичам в парка и рядко карам ски. Тренирам на стръмни баири и катеря нависоко и далече. Многобройни тестове с камерата направих по време натренировки в България и по време на експедиция „Манаслу 2015“ в Хималаите, като част от проекта 2х8000х2015.

 

 

 

 

 

 

Кутията. Стандартно разопаковаш кутията и вътре намираш всичко необходимо. Може да заредиш батерията, веднага да излезеш навън и да започнеш да снимаш. Въпреки, че имат собствена, много надеждна и бърза система за крепеж върху гладки и извити повърхности (налични са също и Cycling Bundle и Auto Racing Bundle вариант), Garmin не са се извратили и са оставили възможността да ползване на същите крепежи, с които се ползват GoPro камерите (т.е. не ти се налага да купуваш всичко отново).

Технически характеристики. И двата нови модела (Virb Х и Virb ХЕ) тежат по 151 грама, работят с microSD карта до 128 GB, имат мощна 980mAh литиево-полимерна батерия, 12,4 МР 1/2.3″ CMOS видеосензор, 12 МР и 7 МР резолюции за снимки, слот за антифог пластинка, вградени GPS, скоростомер, барометричен алтиметър, ANT+ сензорна съвместимост (т.е. свързват се автоматично с външни термометър и пулс-метър), водоустойчивост до 50 метра, автоориентация и цифрова стабилизация на картината, опция за снимки в условия с малко светлина, коректор на дисторцията, Bluetooth и Wi-Fi свързване. Видеоекран няма, но и двата модела се свързват безпроблемно със смартфон или таблет за превю на прясно заснето видео.

Разликите между Virb ХЕ и Virb Х са само във видео възможностите на двата модела. ХЕ снима 1080p HD video с 60, 50, 48, 30, 25, 24 кадъра в секунда (Х само в 25 и 30 fps) и 480p (slow motion video) с 240 кадъра в секунда (Х само със 120 fps).

 

DSCN9873

Предимства за отбелязване. 

 • Голям бутон за автоматично включване, който запалва видео заснемането около 3 секунди след като си го натиснал. Супер удобен за включване и изключване дори и с голяма ръкавица.

 

 

 

DSCN9670

 • Това, което ме касае пряко и се убедих, че отговаря на истината е широкия температурен диапазон, в който работи камерата- от минус 20° до плюс 45°C. Въпреки, че държа камерите си във вътрешния джоб на пухенката, при заредени батерии GoPro Hero 3+ не се включва въобще при минус 10°C, докато Virb ХЕзапалва и при минус 20°C навън.

 

 

 

 

 • DSCN9621Видео тайм-лапс режимът на Virb ХЕ е уникално добре балансиран. Задаваш лапсове от 0,5 до 60 секунди или избираш custom и задаваш колко прецениш. Същите лапсове може да се правят и във фото-режим, като в режим Ext. Timelapse може да зададеш дори часове, като между отделнитеснимки камерата се изключва автоматично.

 

 

 

 

 

 

 

 • Ако си фен на Garmin и имаш часовник от серията Fenix/Tactix, получаваш и възможността да управляваш Virb камератаот часовника. Без допълнително дистанционно, може да стартираш видеозапис, снимка или менюто с настройките. Това е супер удобство за пълен контрол, когато камерата седи на каската или е на статив някъде около теб.

 

DSCN9815

 • Супер отличителна черта за разлика от всички останали екшън-камери е G-Metrix функцията. В отделна от DCIM папка се събират данните отGPS-a, външния tempeтермометъри пулсомер. Можеш да ги разглеждаш в BaseCamp или да ги виждаш в менюто на видеопрограмата Virb Edit.

 

 

 

 

 • Virb Edit e безплатна програма на Garmin за бързо сглобяване на видеа, която освен стандартните неща може да миксира данните от G-Metrix папката и така да дава едно ново измерение на любителските клипчета и професионалните видеа.

 

 

 

 

 

 

DSCN9938

 

 • Корпусът е много издръжлив и понася големи падания и търкаляния. Часове наред по време на катерене носех камерата закачена на инвентарника на седалката и въпреки, че често го удрях и ожулвах, камерата не пострада ни най-малко.

 

 

 

 

 

DSCN9645

 

 • При зареждане на батерията не се налага да отваряш кейса. Включването на контакта е супер стабилно (ясно се чува „щрак“) и дори ако се возиш в джип няма никаква опасност от самоизключване. Зарядът на батерията е доста бърз, но интересно когато го зареждаш не от лаптоп, няма индикация докъде се е заредила.

 

 

 

 

След 6 месеца активно ползване, аз свикнах с Virb ХЕ и ще продължа да я взимам по експедициите, които ми предстоят през 2016-та. Просто ми е удобна защото има:

 • Здрав кейс;
 • Лесно и интуитивно управление;
 • Бърз старт и възможност за управление от часовник;
 • Супер видео възможности;
 • Страхотен тайм-лапс;
 • Отлични снимки;
 • G-Metrix възможностите за свързване с външни сензори;
 • Яка батерия.

Всяка камера си има силни и слаби страни. Със сигурност в борбата си за нови клиенти, водещите производители ще продължават редовно да изкарват все по-нови модели, ще се стараят да отстраняват забелязаните бъгове и грешки, ще вкарват все повече иновации. От нас остава само да измисляме нови цели, нови върхове, нови приключения, нови щури идеи!

3.01.2015 г.

 

Един коментар по Хималайски тест на VIRB XE

 1. Евала! Не знам как намирате средства за такива хубави джаджи и за всичките екипировки, даже и за самите места да бъдат посетени, но евала че го правите! Последното клипче определено повдига адреналина… бях веднъж на подобно място в Йелоустоун Парк.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *